08 July 2009

4 comments:

Unknown said...

frumoasa coelctie de portrete ai..numasi bine!

Dumitru Harsenie said...

Multumesc! Majoritatea sunt facute cu 50mm si sunt necropate, deci la distanta foarte mica. Si majoritatea sunt facute in aceeasi zi. Imi place portretul ca tema, mai ales cand trebuie sa folosesc lentila mica (in cazul meu 50mm. Ma aduce in contact cu subiectul, ma face sa-i simt starea de spirit de moment (satisfactia sau stresul). Am facut aceste portrete experimental, ca sa vad cati din cei abordati accepta, si cati nu. Concluzia? Femeile sunt mai complexate si refuza mai des decat barbatii. Poate, daca erau abordate de o femeie fotograf, rezultatul ar fi fost altul, nu stiu.

Unknown said...

si cand te gandesti ca multi se plang ca un 50 fix e incomod,tocmai datorita acelorasi motive care pe tine te-ncanta..e vorba de prejudecati,dumitru..judeci mai usor o femeie dupa aspectul fizic, decat un barbat..prin urmare, grija asupra acestui aspect e mai mare..nu cred ca o fotografa le-ar face sa se simta mai comod..nu pretind a fi una,dar din incercarile mele,am observat acealsi lucru..sa nu uit..felicitarile mele pt ca in ciuda distantei focale intimidante,ai reusit sa pastrezi naturaletea unora dintre personajele abordate..mare lucru..

Dumitru Harsenie said...

Da, multi se plang. Dar majoritatea celor care se plang de 50mm fix nu au in dotare acest obiectiv ;) . Eu (care am o sumedenie de obiective, dar favoritul meu era 70-200mm f2,8) nu puteam sa-mi dau seama ce inseamna 50mm f1,2. Si asta pana l-am cumparat. La inceput imi parea incomod, pana cand am inceput (destul de sfios) sa il folosesc la portret. Acum m-am indragostit de el si nu-l mai scot de pe eos5DmarkII. Si cred ca e vorba si de caracterul fotografului. Multi fotografi se sfiesc mai mult decat persoanele fotografiate, si se multumesc cu o fotografie "furata" cu zoom.
Cand e vorba de o situatie care nu vreau sa fie deranjata de prezenta mea, folosesc si eu 70-200, dar mie-mi place sa intru in vorba, si sa insist (in masura posibilului si a bunului simt). Merg pana acolo unde subiectul se simte bine. Rareori incalc limitele timpului si a distantei acordate. Incerc mereu sa fiu dragut, si placut si sa evit sa fiu stresant.